עשרת הדיברות להכנת צוואה

עשרת הדיברות להכנת צוואה

  1.  לשוחח עם היורשים לגבי הכוונה לערוך צוואה
    מומלץ כי המוריש יסביר את ההיגיון והצדק שבצוואה וינסה להביא את הצדדים להסכמה בנוגע לתוכן הצוואה עוד בחייו. הידברות פתוחה כזו לפני פטירתו של המוריש יכולה למנוע מראש תקלות ואי הבנות, ולנטרל משקעים וחשדנות מיותרים.

  2. לוודא את מצבו הרפואי והקוגנטיבי של המוריש ביום עריכת הצוואה
    פעמים רבות לאחר מות המוריש עולה ספק לגבי כשרותו המנטלית והפיזית ביום כתיבת הצוואה, דבר שגורם לסכסוכים משפטיים בין קרובי משפחה, המבקשים לבטל את הצוואה, כנגד אלה המבקשים לקיימה. במידה והמצווה הינו אדם מבוגר, או חולה במחלה העלולה לפגום בכושרו המנטאלי או הפיזי לחתום על, חשוב לדאוג לעריכת תעודה רפואית המאשרת את מצבו הרפואי של המוריש ואת כשרותו לחתום על צוואה.

  3. ליידע בדבר חובות המוריש
    כידוע, יורשיו של עזבון המוריש יורשים גם את חובותיו של המוריש. במקרה כזה רצוי כי המוריש יסדיר ויידע את היורשים לפני מותו בדבר קיומם של חובות, ויקבע בצוואתו מנגנון לתשלום חובות העזבון ולחלוקת יתרת העזבון בין היורשים רק לאחר תשלום החובות.

  4. להגדיר נכסים שאינם ניתנים לחלוקה
    במידה וברשות המוריש נכס שאינו ניתן לחלוקה, כגון: תכשיט, חפץ יקר ערך וכדומה, מומלץ להגדיר מפורשות בצוואה מי יהיה היורש של אותו נכס. אם רוצים שהצוואה תהיה שוויונית, מומלץ ״לפצות״ את שאר היורשים בשווי כספי יחסי של אותו הנכס. אפשרות אחרת היא מכירתו של אותו נכס, וחלוקת תמורתו בין היורשים.

  5. כאשר למוריש/ה יש ״ידוע/ה בציבור״
    על פי חוק הירושה, ידוע בציבור ״זכה״ בירושת בן זוגו בהעדר הוראה סותרת בצוואה. במקרה שלמוריש יש בן זוג ידוע בציבור ומנגד ילדים מבן זוג קודם או קרובי משפחה יורשים אחרים, ישנה חשיבות כפולה ומכופלת לעריכת צוואה שתבהיר מהו חלקו של בן הזוג ומהו חלקם של שאר קרובי המשפחה בעזבון.

  6. כאשר העיזבון הינו חברה או עסק פעיל
    במידה ועזבונו של המוריש כולל חברה או עסק פעיל, אשר המוריש מבקש כי ימשיכו לפעול לאחר מותו, רצוי כי המוריש ייתן הוראות ספציפיות לגבי אופן ניהול העסק לאחר מותו, וכן הוראות לגבי זהות היורש שינהל את העסק וחלקו של כל יורש בעסק ו/או במניות החברה. לחילופין, אם המוריש סבור, שהיורשים אינם מסוגלים לנהל את העסק בצורה רווחית, הוא יוכל לתת הוראות למכירת העסק למרבה במחיר וחלוקת התמורה בגינו בין היורשים.

  7. הוראות ספציפיות בצוואה
    לפי חוק הירושה, לאחר מותו של מוריש יורש בן זוגו את מחצית עזבונו, וילדיו את המחצית השנייה.
    פעמים רבות, כאשר לאחר מות המוריש הופכים הילדים לבעלים בבית של הוריהם, הם דורשים מההורה שנשאר בחיים לצאת מבית המגורים כדי למוכרו ולקבל בגינו כסף. כמובן שאירועים מסוג זה יוצרים עוול קשה לבן הזוג שנותר ללא קורת גג וסכסוכים קשים בין הילדים להוריהם. במידה והמוריש מעוניין כי נכסים אישיים כגון דירתו, רכבו או מטלטלין וריהוט בבית יישארו ברשותו של בן הזוג אשר נותר בחיים, מומלץ לציין בצוואה הוראות ספציפיות לגבי הישארות נכסים אלה בידי בן הזוג שנותר בחיים. ניתן למשל להורות, כי נכסים אלה יעברו לידי הילדים היורשים רק לאחר פטירת בן הזוג שנותר בחיים.

  8. מינוי מנהל עיזבון
    במידה והמצווה מודע לסכסוכים בין יורשיו עוד בזמן עריכת הצוואה, ישנה אפשרות להורות בצוואה על מינוי מנהל עיזבון, אשר ידאג לקיומה של הצוואה על פי דרישתו ורצונו של המוריש מבלי לערב את היורשים המסוכסכים בחלוקה עצמה.

  9. פירוט כל הנכסים והרכוש
    בכדי למנוע מצב שבו אחד היורשים יעלים מעייני שאר היורשים רכוש מסוים השייך לעיזבון, מומלץ לפרט בצוואה את הרכוש והכספים הקיימים, לרבות מקום הימצאם המדויק (כגון כספת בבית או חשבון בבנק וכדומה).

  10. רגישות וחכמה

חשוב לזכור שמה שנאמר בצוואה הוא מילתו האחרונה של המוריש, אותה לא ניתן יהיה לשנות עוד לאחר מותו, ולכן חשוב כי בעת ניסוח הצוואה ינהג המוריש בזהירות וברגישות תוך התחשבות ברגשות בני המשפחה, וזאת בכדי למנוע פגיעה רגשית מיותרת ביורשיו.


מתלבטים בנוגע לצוואה? לא בטוחים איזו צוואה תתאים לכם? בכל התלבטות הנוגעת לצוואה, הורשה ומה שבניהם מוזמנים לפנות למשרדינו. כל שאלה וכל התלבטות לגיטימיות.  

צרו קשר עם משרדנו ונחזור אליכם בהקדם: 08-9702221


מאמרים נוספים לקריאה:

ייפוי כוח מתמשך מהווה חלופה למינוי אפוטרופוס אשר זהותו אינה נקבעת על ידינו אלא על ידי בית משפט, בהתא
11 בפברואר 2025
ייפוי כוח מתמשך מהווה חלופה למינוי אפוטרופוס אשר זהותו אינה נקבעת על ידינו אלא על ידי בית משפט, בהתאם למי שהתבקש להיות אפוטרופוס שלנו.
הממנה רשאי לקבוע בייפוי הכוח כי מיופה כוח יהיה זכאי לקבל שכר. במקרה כזה יהיה עליו לקבוע גם את היקף ה
11 בפברואר 2025
הממנה רשאי לקבוע בייפוי הכוח כי מיופה כוח יהיה זכאי לקבל שכר. במקרה כזה יהיה עליו לקבוע גם את היקף השכר. מיופה הכוח זכאי להחזר הוצאות סבירות שהוציא עבור הממנה במסגרת מילוי תפקידו.
הממנה רשאי לקבוע
11 בפברואר 2025
הממנה רשאי לקבוע "אנשים מיודעים" שיקבלו מידע או דיווחים ממיופה הכוח על החלטות שקיבל או פעולות שביצע או לקבוע שהאפוטרופוס הכללי יפקח על מיופה הכוח.
מתייחס לטיפול בכלל נכסיו, כספיו והתחייבויותיו של האדם.
הממנה יכול לקבוע קביעה כללית – כי מיופה הכוח
11 בפברואר 2025
מתייחס לטיפול בכלל נכסיו, כספיו והתחייבויותיו של האדם. הממנה יכול לקבוע קביעה כללית – כי מיופה הכוח הוא האדם המוסמך לקבל בשמו החלטות עתידיות ולהשאיר למיופה הכוח את שיקול הדעת לגבי תוכן ההחלטות
מתייחס לרווחתו האישית של האדם, לצרכיו היומיומיים, למקום מגוריו, לבריאותו, לענייניו הגופניים, הנפשיים
11 בפברואר 2025
מתייחס לרווחתו האישית של האדם, לצרכיו היומיומיים, למקום מגוריו, לבריאותו, לענייניו הגופניים, הנפשיים או החברתיים. עניינים אישיים כוללים גם עניינים רפואיים, אך ניתן גם לערוך "ייפוי כוח מתמשך רפואי" שמתייחס לעניינים הבריאותיים בלבד.
אדם יכול להחליט על מינוי מיופה כוח יחיד וכן על מינוי מיופה כוח חליפי למקרה שמיופה הכוח הראשון לא ירצ
11 בפברואר 2025
אדם יכול להחליט על מינוי מיופה כוח יחיד וכן על מינוי מיופה כוח חליפי למקרה שמיופה הכוח הראשון לא ירצה או לא יוכל לפעול בשמו. כמו כן הוא יכול למנות מספר מיופיי כוח. ניתן וכדאי לקבוע אם מיופיי הכוח יפעלו במשותף או בנפרד, מהו היקף הסמכויות והאחריות של כל אחד מהם וכן מי יכריע במקרה של מחלוקת ביניהם.
יפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם בגיר (מעל גיל 18), לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו
11 בפברואר 2025
יפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם בגיר (מעל גיל 18), לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד כאשר לא יוכל לטפל בכך בעצמו, בתנאי שהוא מבין את המשמעות, המטרות והתוצאות של מתן ייפוי הכוח המתמשך.
האם להגיש תביעה נגד חברת הביטוח שביטחה בביטוח חובה את הרכב המעורב בתאונה, או שמא להגיש תביעה למוסד ל
11 בפברואר 2025
האם להגיש תביעה נגד חברת הביטוח שביטחה בביטוח חובה את הרכב המעורב בתאונה, או שמא להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי? או שאולי כדאי לתבוע את שניהם?
מטרת מדריך זה הינה לפרט את הזכויות העיקריות העומדות בפני הנפגע בתאונת דרכים ואת המידע והמסמכים הדרוש
11 בפברואר 2025
מטרת מדריך זה הינה לפרט את הזכויות העיקריות העומדות בפני הנפגע בתאונת דרכים ואת המידע והמסמכים הדרושים על מנת שהנפגע בתאונת דרכים יוכל לממש את זכאותו לקבלת פיצוי
האם ניתן לקבל פיצויים בגין נזקי גוף במקרה של תאונת אופנוע? מי זכאי לקבל פיצוי במקרה של תאונת אופנוע?
11 בפברואר 2025
האם ניתן לקבל פיצויים בגין נזקי גוף במקרה של תאונת אופנוע? מי זכאי לקבל פיצוי במקרה של תאונת אופנוע?
אוטובוס הינו רכב מנועי כהגדרתו בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים ולפיכך מרבית פגיעות גוף אשר מתרחשות
11 בפברואר 2025
אוטובוס הינו רכב מנועי כהגדרתו בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים ולפיכך מרבית פגיעות גוף אשר מתרחשות בעת שימוש ונסיעה באוטובוס הינן בגדר תאונות דרכים ומכוסות במסגרת ביטוח החובה של האוטובוס וניתן לקבל בגינן פיצוי.
כאשר מתרחשת פגיעה בהולכי רגל בתאונת דרכים, לרוב נפגע הולך הרגל מהפגוש הקדמי של הרכב. חומרת הנזק לגופ
11 בפברואר 2025
כאשר מתרחשת פגיעה בהולכי רגל בתאונת דרכים, לרוב נפגע הולך הרגל מהפגוש הקדמי של הרכב. חומרת הנזק לגופו של הנפגע תלויה במידה רבה במהירות בה נסע הרכב הפוגע ובגובה של הנפגע.
אנשים רבים עוברים תאונות דרכים קלות יחסית ולאחר מכן אומרים לעצמם:
11 בפברואר 2025
אנשים רבים עוברים תאונות דרכים קלות יחסית ולאחר מכן אומרים לעצמם: "לא קרה שום דבר, אין נפגעים והכול בסדר", וכך שוכחים מן התאונה שעברו. מה שאינם לוקחים בחשבון, היא העובדה כי חבלות גוף רבות מתגלות רק מספר ימים לאחר התאונה עצמה, אך נגרמו כתוצאה ישירה מן התאונה.
למי שנפגע בתאונת פגע וברח חשוב לזכור כי הדרך לקבלת פיצוי מסובכת ועדינה יותר מתביעה רגילה כנגד חברת ב
11 בפברואר 2025
למי שנפגע בתאונת פגע וברח חשוב לזכור כי הדרך לקבלת פיצוי מסובכת ועדינה יותר מתביעה רגילה כנגד חברת ביטוח. פניה לקבלת סיוע משפטי מעורך דין תבטיח טיפול נכון בשלבים השונים אשר יביאו, בסופו של דבר, לקבלת פיצוי הולם.
היטל השבחה הוא תשלום חובה הנדרש מבעל מקרקעין או מחוכר לדורות על ידי הוועדה המקומית אשר אישרה תוכנית
11 בפברואר 2025
היטל השבחה הוא תשלום חובה הנדרש מבעל מקרקעין או מחוכר לדורות על ידי הוועדה המקומית אשר אישרה תוכנית והביאה בכך לעליית שווי המקרקעין שלו.
למאמרים נוספים, לחצו כאן